Placering af heldagsskolen
Placering af heldagsskolen
beslutningsforslag til BSU
om udarbejdelse af et kvalificeret beslutningsgrundlag.
Kommunalbestyrelsen har foreløbigt besluttet, at Heldagsskolen skal placeres på Søndermarksskolen.
Dette er sket på så usikre forudsætninger, at kommunalbestyrelsen burde være forelagt en samlet plan med hensyn til lokaler, ombygninger og økonomi.
Beslutningen er baseret på et notat med følgende forudsætninger:
det vil være muligt at placere Søndermarksskolens overbygning på Østre Skole og Åvangsskolen. Da der hverken i notatet eller kommunalbestyrelsens beslutning er taget forbehold over for økonomiske eller pædagogiske ændringer, må det antages at være uden ombygninger af lokaler, uden vandreklasser og med kapacitet til også at kunne rumme de aktuelle spor i distrikt vest.
Beslutningen står og falder med disse pladsmæssige forudsætninger på Østre skole og Åvangsskolen.
Samme notat angiver at der på Søndermarksskolen er lokaler til rådighed for en samling af Bornholms Heldagsskoles tre Rønne-afdelinger.
Disse forudsætninger er allerede underkendt i et efterfølgende notat fra fagfolk.
Det efterfølgende haste-notat fra fagfolk ændrer både disse antagelser og beslutningen, og angiver endvidere en række uløste problematikker omkring indretning og afskærmning.
Beslutningen står og falder ligeledes med at disse problematikker kan løses.
Ingen af de to notater rummer lokalemæssige eller indretningsmæssige løsninger for placering af en samlet Heldagsskole på Søndermarksskolen, men tager heller ikke forbehold angående dette. Derfor må kommunalbestyrelsens beslutning også her antages at være uden økonomi til senere ombygninger af lokaler, når de sidste dele af heldagsskolen skal placeres.
Beslutningen står og falder også med disse langsigtede indretningsmæssige forudsætninger på Søndermarksskolen.
Kommunalbestyrelsens har altså endnu ikke været forelagt en samlet plan for Heldagsskolen med hensyn til lokaler, indretning, ombygninger eller økonomi. Endvidere er en sådan plan ikke blevet kvalificeret ved en høring blandt de berørte, der kender de konkrete forhold.
Et forløb, der på nuværende tidspunkt vel politisk er erkendt som værende sagligt og demokratisk problematisk. En erkendelse der yderligere er konkretiseret til en velvilje over for at se på forskellige placeringer af Heldagsskolen, idet de nødvendige pladsforhold for både Heldagsskolens elever og pladsforholdene for eleverne på Rønnes skoler er vigtigere end hvilket skoleår det træder i kraft.
Et forløb der vel også angiver, at:
- De lokalemæssige muligheder for at placere heldagsskolen i et bygningskompleks, bør som indledning foretages af heldagsskolen og bygningsfagligt, frem for administrativt.
- De lokalemæssige muligheder for at placere øvrige elever i et bygningskompleks, bør som indledning foretages af skolerne og bygningsfagligt, frem for administrativt.
- Alle relevante ideer bør undersøges, også mere løse ideer, idet de pludselig kan blive kommunalpolitiske beslutninger.
- Kommunalbestyrelsen ønsker en politisk proces med mulighed for alternative valg, også i perioden mellem høring og vedtagelse, hvorfor flere muligheder bør indgå i høringsprocessen.
De muligheder der ind til videre er fremkommet for placering af en samlet heldagsskole er:
- Klemensker skole (det forslag der var i høring)
- Søndermarksskolen (det forslag der aktuelt er vedtaget)
- Vestermarie skole
- Østerlars skole (fortsættelse kan være usikker ved ny lovgivning og plads på Østermarie skole)
- Svaneke skole (fortsættelse kan være usikker ved etablering af friskole i området)
- Kasernen
- 10-klasses-centret
- Kommunikationscentret på Sveasvej
- Dertil kommer evt. nye ideer og forslag fra offentligheden.
Der findes forskellige vurderinger af disse muligheder, men en egentlig sammenlignende kortlægning er aldrig sket.
- Hvad giver de bedste forhold for heldagsskolens elever og de øvrige berørte elever?
- Hvad er økonomien i de forskellige muligheder?
- Hvordan skulle det i givet fald indrettes?
- Hvad udtaler de berørte parter i en høring, forelagt indretning, økonomi og elevforhold?
Jeg ønsker derfor at BSU får kortlagt ovennævnte muligheder, med udgangspunkt i heldagsskolen og de øvrige berørte skolers vurderinger af de lokalemæssige muligheder samt bygningsfaglige og økonomiske vurderinger – således at kommunalbestyrelsen kan udvælge de relevante høringsmuligheder.
Plan A er:
BSU iværksætter kortlægningen, og med dette udgangspunkt allerede nu indstiller til Kommunal-bestyrelsen, at dato´en 1/8 2008 ændres til 1/8 2009 hvad angår Heldagsskolen og overbygningernes flytning i distrikt vest.
Plan B er:
BSU iværksætter kortlægningen, og i øvrigt afventer om den trufne beslutnings forudsætninger holder.
Plan C er:
BSU ønsker ikke nogen diskussion af spørgsmålet, idet kommunalbestyrelsen har besluttet at forudsætningerne om at der er plads holder.
Jeg anbefaler plan A, frem for nye ”hovsa-beslutninger”.
Kommentarer
Placering af heldagsskolen — Ingen kommentarer